Vendéglátóhely.hu

Lillafüred

Miskolc területéhez tartozó klimatikus üdülőhely a Középső-Bükk keleti részén.

Miskolc területéhez tartozó klimatikus üdülőhely a Középső-Bükk keleti részén. Központja a Garadna vizéből mesterségesen felduzzasztott Hámori-tó keleti végénél alakult ki, ott ahol a Garadna és a Szinva völgye találkozik. Y alakú, nyelvével Miskolc felé nyúló völgytalálkozást rajzolva a térképre. Lillafüred környékén számos szép kirándulásra, és sportszerű kirándulásra kerül sor. Egyik fő vonzereje éppen ez a sajátos helyzet: egyfelől a számos szórakozási és kulturális lehetőséget kínáló nagyváros közvetlen közelében fekszik, másfelől mélyen beékelődőt az ország egyik legszebb, turistautakkal sűrűn behálózott hegyvidékébe A Miskolcról, ill. Diósgyőrből Lillafüredre vivő útvonal az ország legszebb szurdokvölgyeinek egyikén vezet át. Sokat emlegetett pontjai közé tartozik a nagy kereszttel megjelölt Molnár-szikla és a Puskaporosi-szurdok. A Lillafüredre vezetőszinva-völgy mélyén az egykori büki vashámorok emlékét őrző Alsó- és Felsőhámor festői házcsoportja sorakozik.

LÁTNIVALÓK:

István barlang: mesterségesen kiépített, bejárata az eger-lillafüredi műút mellett, a Palota Szállótól 500 méternyire nyílik. A nagyközönség számára 1931-ben nyitották meg. A barlangkaputól 55 méter hosszú mesterséges táró vezet a természetes kialakulású barlang termeibe, folyosóiba, amelyek közül leismertebb a Nagyterem, a 77 lépcsőfokon át megközelíthető Kilátó, a 20 m hosszú, 10 m széles és 30 m magas Kupolacsarnok, a Színházterem. A villanyvilágítással ellátott barlang cseppkőképződményekben igen gazdag. A barlang levegőjének hőmérséklete télen-nyáron általában 10 C°. Igen érdekes állata a barlangoknak a vak barlangi bogár.

Petőfi barlang: mesterségesen készített, bejárata a Palota Szálló függőkertjei alatt, a Szinva vízesése közelében, a szállótól körülvevő stilizált várfal kapuja mellett nyílik. Jellegzetességei a mésztufa-képződmények, amelyek úgy jönnek létre, hogy a vízben oldott mész a víz-széndioxid tartalmának csökkenése következtében cseppkő vagy mésztufa alakjában lerakódik. A barlang szeszélyes alakú díszítményei néhol szinte anatómiai pontossággal mutatják az egykori növényzet megkövesedett gyökereit, hajdani fűszálakat, moharészeket, levelek lenyomatait, állati maradványokat. A legjellegzetesebb képződményeket itt is különféle nevekkel látták el a barlang látogatói.

Massa múzeum: a Garadna-patak völgyében, hazánk egyetlen ilynemű ipartörténeti műemléke, a helyreállított Fazola-kohó közelében. Lillafüredről 45 percnyi sétával érhető el.

Kohászati múzeum: a volt Kancellária műemléki épületében mutatja be hazánk legjelentősebb ilyen múzeuma a kohászat történetét, képekben, kivilágított diorámákban, szemléltető kicsinyített berendezéseken és tárgyakon. A magyar és a diósgyőri vaskohászat története, fejlődése, az acél- és egyéb gyártási folyamatok tudományosan pontos és élethű utánzása a maketteken és mozgó eszközökön nyomon követhető. Megtekintése pótolja a fárasztó és veszélyes valódi nagyüzemi látogatást – különösen diák tanulmányi kirándulók számára.

Puskaporosi kőfülke: a Puskaporosi-szurdok sziklaoldalában, a Szinva-meder fölött 11 m magasságban található. A 8-10 m2 alapterületű barlangot a függőleges sziklafal miatt igen nehéz megközelíteni, benne is a Szeletai-kultúra fontos lelőhelyét tárták fel.

KÖZLEKEDÉS:

Miskolc Marx teréről induló autóbusz viszi az utazókat Lillafüredre. A hajnali óráktól a késő éjszakai órákig közlekednek az autóbuszok.

Étterem

Szálloda

Panzió

Magánszálláshely

Gyógyszálló

Képek