Vendéglátóhely.hu

Mór

Mór címere

E község a Bakony és a Vértes közötti határt alkotó Móri-árok községe, de már a Vértes oldalában terül el.

E község a Bakony és a Vértes közötti határt alkotó Móri-árok községe, de már a Vértes oldalában terül el. A Vértes egyik legforgalmasabb gazdasági, művelődési és turisztikai központja, turistaszállóval, éttermekkel, szórakozóhelyekkel, számos műemlékkel és kulturális intézményekkel. Nevét a Vértes Hegység déli lejtőin lévő nagy kiterjedésű szőlői tették híressé. Több mint 2000 hektáron termeltek itt szőlőt, és országunk egyik legismertebb bora a móri ezerjó. Kirándulásra kiválóan alkalmas a közeli Vértes Tájvédelmi Körzetben szép gyalogtúrák tehetők.

LÁTNIVALÓK:

A Lamberg-kastély: A magyar barokk kastélyépítészet kiemelkedő alkotása. 1762-1766 között építette Fellner Jakab, Lamberg Ferenc számára. Az egyemeletes, manzárdtetős kastély közép és oldalrizalitok tagolják. Hátsó homlokzatának közepén kőkonzolok szép vasrácsos erkélyt tartanak. A kastélyhoz csatlakozó földszintes melléképületek és a falazott kerítés díszudvart zár közre. Lépcsőházát, földszinti és emeleti szobáit igen szép barokk festmények díszítik.

A Láncos kastély: Nevét az előtte lévő lánckerítésről kapta. A copf stílusú kastély 1790 körül épült a Luzsénszky család számára. Az egyemeletes épület két vörös márvány kapuja kosáríves, közöttünk három oszlop pár tartja a vörös márvány, triglifes díszítésű erkélyt. Udvari részének földszintje is, emelete is árkádos.

A Szent Sebestyén-szobor: A Lenin téren áll, magas, korinthoszi fejezetes oszlopon. A pestisjárvány elmúlásának emlékére emelték 1739-ben.

A Szent Flórián-szobor: A szintén Lenin téren található, a zászlóval és tüzet oltó csöbörrel felszerelt szent szobra 1844-ban készült.

A kapucinus templom: 1701-ban épült, de a XIX. század végén jelentősen átalakították. Tornya félig kilép a homlokzatból, s hegyes sisak fedi. Homlokzatán két barokk fülkeszobor látható, amelyek szent szerzeteseket ábrázolnak. Szépek a barokk altárok és a díszes oratóriumablak. A templommal egy tömböt alkot az egykor rendház egyemeletes, barokk épülete.

A présház: A régi pincesornál áll, 1840-ben épült. A késő klasszicista stílusú, egyemeletes présházat elöl is, hátul is négy-négy oszlop díszíti, előtte pedig kút áll. Belsejében egy román kori lábazati kő látható.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 81. Sz. főútról.

Étterem

Szálloda

Fogadó - Csárda

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Rendezvényhelyszín

Képek