Vendéglátóhely.hu

Ráckeve

Ráckeve címere

A Csepel-sziget déli részén, a Ráckevei-Duna partján elterülő mezőváros és üdülőhely.

A Csepel-sziget déli részén, a Ráckevei-Duna partján elterülő mezőváros és üdülőhely. Idegenforgalmi tekintetben legfontosabb és egyben legnépesebb községe. Az elpusztult középkori Ábrahámtelke község helyén 1440-ben alapították a mai település ősét, az al-dunai Kovin városnak a török elől menekülő rác lakosai.

LÁTNIVALÓK:

Savoyai-kastély: 1702-1714-ben épült, Johann Lucas Hildebrand egyik korai műve, az első magyar barokk kastély. A tájban nagyszerűen elhelyezett épület bejárati oldala a Dunára néz, a dísztermekből a sziget tágas mezőire esett szép kilátás. A díszudvarban hatalmas öreg fák állnak, szépen gondozott a park. Földszíntes U alakú épület, később az utca felől is beépítették. A tengelyében a kupolával fedett nyolcszögletű díszterem áll. Az udvari homlokzat díszes kialakítású, kőbábos korláttal, oromzattal, allegorikus barokk szobrokkal. A díszteremmel szomszédos termek stukkóit sikerült helyreállítani, a barokk képek máshonnan valók. A több mint 20 évig tartó helyreállítás 1982-ben fejeződött be.

Tókert, parkerdő és fürdő: A település északi végén a 70-es évektől létesült, műrom áll itt, eredeti faragványokkal.

Árpád múzeum: Kiállítása a város történetét tárja elénk.

Szerb porta: Kosáríves, kőkeretes, rácsos kapuja 1768-ból való. Mellette kőkereszt áll. Az udvaron található a szerb plébániaház, a részben középkori iskolaház, hátul a harangozó háza. Az udvar közepén emelkedik a Nagyboldogasszony templom. Hazánk egyetlen gótikus szerb temploma. A különálló harangtorony eredetileg középkori, felső része és toronysisakja copf stílusú, XVIII. századi. A templom 1487-ben épült, két oldalkápolnája a XVI. század elején, oromzatos falak, gótikus fafaragványok vannak ebből az időből. Kívülről a hajóhoz támpillérek csatlakoznak, a szentély a nyolcszög három oldalával zárul. Hálóboltozatos mennyezete van, hatszakaszos, szépen megmunkált pillérfejezetekkel. A szentélyt a hajótól szép rokokó ikonosztázion választja el.

Református templom: Neogótikus stílusú építmény 1913-ból, 43 m magas a tornya. Régi gótikus templom elbontásával épült.

Katolikus templom: Copf stílusú építmény. Homlokzati tornyos, falpillérekkel tagolt homlokzata van. Egyhajós belső terében copf berendezés, molnárcéh karzata a sekrestye fölött található.

Tájház: Favázas, múlt századi ház. Udvarán galambdúc áll, régi mezőgazdasági gépeket is megszemlélhetünk. A kiállításon paraszti eszközök, népművészeti tárgyak is vannak. Az egyik helyiség időszakos kiállításoknak ad otthont.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a Budapest-Ráckeve Hév-vonalon, valamint az 51. sz. főútról.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Vendéglő

Söröző

Termálfürdő

Kastélyszálló

Aquapark

Képek