Vendéglátóhely.hu

Siklós

Siklós címere

Történelmi és műemléki nevezetességeiről ismert, üdülőhely jellegű dél-baranyai, járási székhely, 1977-ben várossá nyilvánították.

Történelmi és műemléki nevezetességeiről ismert, üdülőhely jellegű dél-baranyai, járási székhely, 1977-ben várossá nyilvánították. Tájképi környezete: északra a 12 km hosszúságban elnyúló Villányi-hegység, keletre a Nagyharsányi-hegy. A község félkörívben fogja körül a síkságból kiemelkedő, meredek Várdombot. Már a római uralom alatt lakott hely volt. Országos jelentőségre a tatárjárás után megépült vára révén tett szert, ahol 1401-ben Zsigmond királyt tartották fogságban.

LÁTNIVALÓK:

Vár: Nevével egy 1294-ben kiadott oklevélben találkoztunk először. Ekkor a Siklósi család birtokolta. Az idők folyamán többször átépítették, középkori formáját ma már nehéz elképzelni. Történelmi szerepe az Árpád-ház kihalása utáni zavaros időkben kezdődött. 1394-ben a Garai családé. 1401-ben a várban őrizték öt hónapon keresztül Zsigmond királyt. A Garai család kihaltával a vár tulajdonjoga a királyra szállt, aki először Corvin Jánosnak adományozta, majd Perényieké lett. A reformkorban a jobbágy felszabadító, forradalmi gondolkodású Batthyány Kázmér birtokolta a várat. 1873-ban a Pozsonyi származású Benyovszky család vásárolta meg a várat, s azt 1943-ban a Kincstárnak adta el. A belső vár tulajdonképpen egyetlen várkastély, szabálytalan négyszög alakú, egységes tömör épület.

Református templom: 1791 és 1803 között épült, egyetlen homlokzat előtti, gúlasisakos toronnyal. Hajója négyboltszakaszos. A szószék és a padok copf stílusúak.

Görögkeleti templom: 1783-ban épült, később átalakították. Tornya félig kiáll a homlokzatból, sarkain vázák láthatók. Berendezési tárgyai a szentendrei görögkeleti egyházművészeti múzeumba kerültek. Az 1800-ból való ikonosztáz és a szószék figyelmet érdemelnek.

Malkocs bej dzsámija: A XVI.századi épület keleti oldalfalán szamárhátíves ablakkeretek láthatók.

Volt ferences templom: A XV. században épült, oromzatos háromablakos, toronytalan homlokzattal. Négyboltszakaszos hajója, a nyolcszög három oldalával záruló, támpilléres szentélye van. Ez utóbbi a templom legrégebbi része, ahol a régészeti feltárások alkalmával számos gótikus emlék, freskók és sírkő került elő. Barokk szószéke és oltárai is figyelemre méltóak.

Kerámia falitérkép: A szokatlan kivitelezésű, kerámiafigurákkal kirakott, nagyméretű térkép jó útbaigazítást ad Siklós látnivalóiról.

Táncsics Mihály szobra: Táncsics 1848-ban a siklósi kerület képviselője volt. A szobor Kerényi Jenő alkotása.

Centenáris emlékmű: Az 1848-as szabadságharc százéves fordulóján állított emlékművön Kossuth, Petőfi és Táncsics plakettje látható.

Volt ferences kolostor: 1747-ben építették. Egyemeletes épület, udvari árkádokkal.

KÖZLEKEDÉS:

Siklós a Barcs-Siklósberemendi vasúti szárnyvonal mentén fekszik. Autóbusz-közlekedés a szomszédos településekkel, közvetlen járatok Pécsre és Mohácsra.

Étterem

Szálloda

Borozó

Kávézó - Presszó

Strand

Cukrászda

Képek