Vendéglátóhely.hu

Szekszárd

Szekszárd címere

Tolna megye székhelye, Szekszárdot a kelták alapították.

Tolna megye székhelye, Szekszárdot a kelták alapították. A város híres szőlőtermelő terület, a mintegy 1600 hektárra terjedő szekszárdi borvidék központja. Vörösborai közül legismertebb a fűszeres ízű, zamatos tüzes Kadarka. Szekszárd és környékének idegenforgalmi érdeklődését a Sárköz és a Gemencei erdő hozta meg. Néhány szép kilátóhelyre való kirándulás teszi színesebbé a turisták sétáját. A Kálvária 205 m magas csúcsáról tágas panoráma nyílik az Alföld, a Mezőföld és a környező dombvidékek felé. A Gemenci vadrezervátum a várostól 12 km-re, erdei kisvasúton és a Sión, Dunán kishajóról tekinthető meg. Az 500000 hektár kiterjedésű vadvédelmi rezervátum hazánk erdei, vízi és mezei állatvilágának egyik leggazdagabb területe. Az erdős részeken sok a vaddisznó és az őz, valamint az apró vad is. Számos vízimadár faj fészkel a nagy kiterjedésű vízpart erdőségekben, közöttük olyan ritkaságok mint a rétisas, a fekete gólya és a fekete harkály.

LÁTNIVALÓK:

Béri Balogh Ádám múzeum: A város neves fiáról, a híres kuruc brigadérosról elnevezett múzeum díszes, neoklasszicista épület. Az intézményt 1895-ben alapították. Őskori gyűjteménye Wosinszky Mór ásatásaiból való. Az Öcsényből előkerült trák dombormű fontos archeológiai lelet. A klasszikus görög művészetet egy Pallas Athéné bronzszobor képviseli, mely Tamási határában került felszínre. A román kori emlékek a szekszárdi ásatásokból valók. Gazdag a múzeum néprajzi anyaga is.

Augusz-ház: Egyemeletes épület az 1820 körüli évekből. 1893-tól Kaszinó volt. A ház három részre tagolódik, a középső fehér színű rész, klasszicista stílusú, a jobb oldali rózsaszín épületszárny a trieszti Miramare-palotát utánozza, míg a bal oldali, szürkére festett szárny a német barokk jegyeit viseli magán. Liszt Ferenc többször tartózkodott a házban a tulajdonos, báró Augusz Antal vendégeként. Az emeleten két intézmény található, a zeneiskola és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum.

Volt vármegyeház: 1828 és 1833 között épült, a megye legszebb klasszicista stílusú műemléke. Az egyemeletes, kétszer 10-10 ablakos szárnyú, hat dór oszlopos, oromzatos, középrizalitú épületet Pollack Mihály tervezte. Az épületet 1895-ben erősen átalakították. Udvarán az I. Béla által emeltetett bencés apátság templom maradványait tárták fel. A vármegyeház főhomlokzatán márványtábla hírdeti, hogy innen indult el II. Lajos király a végzetes mohácsi csatába.

Római katolikus templom: Az 1802 és 1805 között, Thallher József tervei szerint épült templom keskeny, magas homlokzatát romantikus sisakú torony díszíti. Az ország második legnagyobb egyhajós temploma. Az eredetileg copf stílusú templomot később barokk stílusban átépítették. Belsejét G. Darlachnak Pozsony, Kassa, Gyulafehérvár és Nagyvárad templomait ábrázoló mennyezetfreskói díszítik.

Babits Mihály szülőháza: A Séd patak mentén álló, 1783 körül copf stílusban épült házban született, majd felnőtt korában többször rövidebb-hosszabb ideig tartózkodott a század első felének kiemelkedő költője. Az emlékmúzeummá alakított épületben a költő irodalmi munkásságának számos emléke megtalálható. A kéziratok bepillantást engednek a költő alkotói módszerébe, néhány mű inspirációjának és elkészültének műhelytitkaiba.

KÖZLEKEDÉS:

Szekszárdot a Sárbogárd-Bátaszék vasútvonal köti össze a Budapest-Pécs illetve Dombóvár-Baja fővonallal. A város mellett halad el a 6. sz, főút. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, közvetlen járatok Budapestről, Pécsről, Mohácsról, nemzetközi járat nyáron a jugoszláv tengerpartról.

Étterem

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Borozó

Pincészet

Képek