Vendéglátóhely.hu

Szilvásvárad

Szilvásvárad címere

A Bükk északi lábánál fekvő üdülőhely, idegenforgalmi központ, fekvése rendkívül szép. Szilvásvárad fő nevezetessége a Szalajka-völgy.

A Bükk északi lábánál fekvő üdülőhely, idegenforgalmi központ, fekvése rendkívül szép. Szilvásvárad fő nevezetessége a Szalajka-völgy. A Bükk egyik legszebb völgye, tájképei szépsége, a barlangok és források, a vízesés, a pisztrángok és más állattani értékei – jégmadár, vízirigó, fekete gólya - szép növényzete – holdviola, acsalapu - kultúrtörténeti értékei miatt egyaránt látogatott – Istállos-kői barlang, Erdei Múzeum. A pisztrángos tavakban a völgy leghíresebb állatának tenyésztését követhetjük nyomon. A legfestőibb az erdővel körülvett Nagy-tó. A Szalajka-patak nagy szakaszán hazánk legszebb mésztufagátjain zuhog le a világhírű látványosságot képező Fátyol-vízesés. A sziklaforrás és tava a mészkő és a pala határán feltörő kristálytiszta forrás és tó. A Szalajka-forrás-Istállós-kői-barlang a völgy végén felbukkanó karsztforrás és a fölötte lévő tágas barlang. Ezutóbbi régészeti kultúrája világhírű, 30000-40000 éves eszközök, sok állati csont. A völgy végénél szédítő lejtőkön az Istállós-kőre lehet felkapaszkodni. A szabadtéri erdei múzeum az erdőgazdálkodás eszközeit, az erdőmunkások életét mutatja be a Horotna-völgy elején.

LÁTNIVALÓK:

Orbán-ház: Jelenlegi formájában 1896 óta áll az épület, a környék népi kőépítkezésének egyik legszebb fennmaradt emléke. Beépítették a házba a helyén álló régi faépület részeit is. A két család számára készült tekintélyes épületnek igen szép kőoszlopos tornáca van. A ház a Bükki Nemzeti Park fogadóháza szerepét tölti ki.

Református templom: 1825-ben épült, Povolny Ferenc tervei szerint. Kör alaprajzú, klasszicista épület, hengeres részén nyugvó, zsindellyel fedett kupolával. Három magas kapun lehet belépni, a négy dór oszlop által tartott timpanon alatt. Ünnepélyes nagyszabású belső tér fogad, amelynek hangulatát a körben sorakozó 16 pillér és 16 dór oszlop rendje fokozza.

Lótenyésztés történeti kiállítás: A lipicai ménes alapítására, történetére vonatkozó anyagok, a lótenyésztéssel összefüggő kismesterségek emlékeit mutatja be. Megtekinthető a faragott fejfákkal berendezett jelképes emlékpark, úgyszintén a lipicai törzstenyészet lovai.

Szilvásváradi park: Az egykori kastélykert egyharmada tartozik a mai üdülőhöz. Igen szép öreg fák, nagy gyepfelületekkel váltakoznak a környező területeken is, amelyek egykor szerves egészet alkottak.

Pallavicini-kastély: 1860-ban tervezte Ybl Miklós. Domboldalon álló, elektikus stílusú, egyemeletes, sarokrizalitos, homlokzatán oromzatos, manzárdtetős épület. A kerti oldalon timpanonos belépő és szép terasz van.

Erdei múzeum: Az egykori erdő felügyelőségi épületben a vadászat, erdőgazdálkodás, erdőrendezés eszközei, dokumentumai láthatók.

KÖZLEKEDÉS:

A 25. és a 26. sz. főút között Bélapátfalva mellett található Szilvásvárad.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Magánszálláshely

Kemping

Kollégium

Kulcsosház

Képek