Vendéglátóhely.hu

Tiszalök

Tiszalök címere

Tisza menti település Nyíregyházától északnyugatra. Itt épült meg az első tiszai vízlépcső.

Tisza menti település Nyíregyházától északnyugatra. Itt épült meg az első tiszai vízlépcső. A tiszai vízhasznosítás keretében a község mellett a folyón duzzasztóművet építettek, amelynek feladata a Felső-Tisza szélsőséges vízjárásának kiegyenlítése, a víz tárolása, illetve a Keleti-főcsatornába juttatása. A duzzasztóművet hajózsilippel és erőművel egészítették ki, ez utóbbi a 8m-es duzzasztás révén rendelkezésre álló olcsó vízi energiát hasznosítják. A duzzasztó megépítése lehetővé tette a nagy területre ható öntözőrendszer létrehozását, innen indul a 108 km hosszú és a Tiszát a Berettyón át a Körösök völgyével összekötő Keleti-főcsatorna. Az erőmű közelében, a Tisza és a Keleti-főcsatorna találkozásánál szép üdülőtelep alakult ki. A település jó vadászati és horgászati lehetőséget nyújt.

LÁTNIVALÓK:

Volt Szarvas Patika: A házon emléktábla hirdeti, hogy Csontvári Kosztka Tivadar apja bérelte az 1847-ben alapított gyógyszertárat 1869-1874 között, s fia a később híressé vált festőművész 1871-1873-ban itt gyakornoskodott.

Erőmű: 1937-ben kezdték építeni s 1954-ben fejezték be. Eredményeképpen a Tiszán 80, a Bodrogon 50 kilométernyi hajózható vízi út teremtődött meg az öntözésen kívül. A hajózsilip 1958-ban, a vízi erőműtelep a következő évben készült el. Az első ötéves terv nagyberuházásának emlékére monumentális szobor fiatal nőt ábrázol, kezében az elektromosság szimbóluma.

KÖZLEKEDÉS:

Tiszalököt, a Nyíregyházán áthaladó 36 sz. főútról lehet megközelíteni. Tiszavasvárinál lehet letérni az erre vezető útra.

Apartman

Ifjúsági Turistaszállás

Képek