Vendéglátóhely.hu

Zirc

Zirc címere

A település a Bakony egyik széles völgyében, a hegységet észak-déli irányban átszelő őrségi út és a Cuha-patak mellett fekszik.

A település a Bakony egyik széles völgyében, a hegységet észak-déli irányban átszelő őrségi út és a Cuha-patak mellett fekszik. Lakói főleg a közeli szénbányákban dolgoznak, de a helység idegenforgalmi jelentősege egyre növekszik. A magyarok már a honfoglalás után röviddel letelepedtek ezen a területen, amely később királyi vadászbirtok lett. Jelentősége akkor növekedett meg, amikor III. Béla király 1182-ben megalapította itt a cisztercita apátságot.

LÁTNIVALÓK:

A római katolikus templom: 1744-1761 között épült. Homlokzati tornyos, szentélye egyenes záródású. Belsejének legfőbb értéke a főoltáron lévő szép barokk Pietá-szobor. A templom északi oldala mellett tárták fel a helység XII. századi templomának és a királyi szálláshelynek a maradványait. Ezek ma romkertként e temetőben találhatók.

A barokk templom: 1732-1752 között épült, tervezője és a munkálatok vezetője Kayr Mátyás és Witwer Márton Athanáz volt. A nyugati 45 m magas toronypárt 1854-ben emelték. A templom pompás belső berendezése is zömmel a XVIII. századból származik, mint például a remek szószék és a szentély díszesen faragott stallumai. A tölgyfából faragott szobrokkal díszített főoltár képét. A Maulbertsch festette, s szintén tőle származik a hajó déli oldalán levő oltár képe.

A cisztercita kolostor: Épülete a templomhoz csatlakozik. Két udvar köré szerveződő szárnyai több periódusban épültek 1732 és 1854 között. Legrégibb része a templom melletti négyszögletes alaprajzú szárny, legutoljára pedig a klasszicista nyugati homlokzat készült el. Ezen van a főbejárat, amelyet árkádokkal kiugratott középrizalit hangsúlyoz és háromszögletű oromzat zár le. Az épületben több intézmény működik. A Természettudományi Múzeum geológiai, növénytani és állattani gyűjteménye mellett helytörténeti és néprajzi emlékeket is bemutat.

Az arborétum: Helyén egykor vadaskert volt. A halastó, amelyet a Cuha-patak táplál, már a XV. században létezett, mellette fejlődött ki 1737-től kezdve az apátság botanikus kertje. A közel 20 hektáros arborétumban, amely ma védett terület, a fafajták gazdag változata él együtt.

A középkori pillérköteg: Az arborétum fala mellett eredeti helyén áll, az 1180-as években épült első apátsági templom maradványa. Rajta ma Szent Imre herceg 1749-ben készült barokk szobra látható.

Műemlékkönyvtár:Reguly Antalnak a város nagy szülöttének nevét viseli. A 60 ezer kötetből álló gyűjtemény főként irodalmi, természettudományi és művészettörténeti műveket tartalmaz. Kuriózumnak számít a Kossuth Lajos által szerkesztett Pesti Hírlap összes példánya.

KÖZLEKEDÉS:

A Győr-Veszprém vasúti vonalon fekszik. Innen indul ki Dudar felé a szárnyvonal. Közúton a 82 sz. Veszprém-Győr főúton közelíthető meg. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, közvetlen távolsági járatok Budapestről, Veszprémből, Székesfehérvárról, Pápáról, nemzetközi járat Pozsonyból.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Bár

Képek