Vendéglátóhely.hu

Baja

Baja címere

A magyarországi Duna-szakasz egyik legjellegzetesebb vízi városa, a környék ipari, kereskedelmi, kulturális, egészségügyi, valamint sport és üdülőéletének központja.

A Duna és a Kamarás-Duna partján épült város környékén számos sziget, kis Duna-ág, ártéri erdő, sátorozásra, táborozásra kiválóan alkalmas ligetes tájrészlet terül el. Számos látnivaló kínálkozik magának a hangulatos, műemléki épületekben bővelkedő városnak utcáin, terein is. Kellemes kirándulásra van lehetőség például a Pandúr-szigetre, mely Bajától délnyugatra terül el s a Gemenci Tájvédelmi Körzet részeként vált híressé.

LÁTNIVALÓK:

Szentháromság oszlop: 1750 óta áll, a négy evangélista alakjától közrefogva.

Türr István Múzeum: Takarékpénztárnak épült 1847-ben, 1936-ban lett múzeum. Állandó kiállítása az ember és a Duna életét, kapcsolatát mutatja be. Külön terem emlékezik a város neves szülötteire, jeles lakóira.

Szent Antal templom: 1730 körül újjáépítették, a ferenceseké volt. Mellette, a rendház falán tábla jelzi, Martinovics Ignác 1773-ban itt tett szerzetesi fogadalmat.

Templomkert: Dísze a Szenvedő Mária szobra, továbbá Baja neves szülötteinek szobrai.

Szent Péter Pál templom: A barokk-copf stílusú templom 1765-ben épült. Előtte található Tóth Kálmán szobra.

Nagy István Képtár: A város életében jelentős szerepet betöltő Vojnich családnak a Hild József építészeti hatását mutató, klasszicista kúriájában. 1946-tól ez adott otthont Rudnay Gyula művésztelepének. A múzeum képzőművészeti anyaga kapott benne helyet.

Kálvária kápolna: Épült Gfeller Károly és Hild József klasszicista tervei alapján 1836-ban.

Kis szerb templom: A XVIII. század végén épült késő barokk templom, 1974 évi felújítása óta hangversenyterem. Körülötte régi sírkövekből álló kőtárat tekinthetünk meg.

Türr István kilátó: A Duna és a Sugovica összefolyásánál. Nagy András tervezte, Türr domborművét Miskolczy Ferenc készítette. Szép látvány innen az ártéri erdőktől szegélyezett, szigetekkel tarkított vízi világ.

KÖZLEKEDÉS:

Baja nyugati és keleti irányból két vasúti vonalon közelíthető meg, egyik a Dombóvár-Bátaszék-Baja, a másik Kiskunhlas-Baja vasúti vonal. Áthalad rajta az 51. sz és az 55.sz. főút. Autóbusz-közlekedés a környező településekkel valamint Budapestről, Kalocsáról, Pécsről, Mohácsról, Szegedről, Kecskemétről, Kiskunhalasról, Székesfehérvárról, Siófokról, Zalaegerszegről.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Kemping

Pub

Cukrászda

Ifjúsági Turistaszállás

Gyorsétterem

Tábor

Képek