Vendéglátóhely.hu

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló címere

Gyógyfürdő amely Debrecentől délnyugatra terül el a Kösely-patak partján.

Gyógyfürdő amely Debrecentől délnyugatra terül el a Kösely-patak partján. Tája jellegzetes sík, alföldi vidék. A Hajdúszoboszlóra érkező üdülővendégek, illetve gyógyulást kereső betegek túlnyomó része a városközponttól délre elhelyezkedő vasútállomásra érkezik meg, ahonnan a Rákóczi út vezet be a központba. A városias jellegű belterület és az elmúlt évtizedekben szépen kiépült parkosított fürdőnegyed önálló, kellemes zártságú üdülési mirkoklímát teremt. A legáltalánosabb gyógyfürdőzés mellett igen sokoldalú, szakorvosi felügyelet mellett végzett egyéb kezelésben is részesülnek a betegek. A gyógyfürdő-medencéket úgy alakították ki, hogy a csökkent mozgásképességű beteg is kényelmesen használhatja. Mind a fedett, mind a szabad medencék egész éven át használhatók, mert a zárt kabinsor elfogja a hideg szeleket, a levegőt pedig kellemesen felmelegíti a víz. A fürdőtelep mögött 9,8 hektár kiterjedésű csónakázó tó víztükre csillog, csónakok kölcsönözhetők. A nagy vízfelület a fürdőtelep levegőjének pormentesítését is előnyösen szolgálja.

LÁTNIVALÓK:

Református templom és erődfal: A XV. Századi templom falmaradványaira épült. A XVIII. Sz. elején épített templomot 1820-ban klasszicista stílusban átalakították. Mellette Somogyi Sándor alkotása: Gönczy Pál mellszobra és az Első világháborús emlékmű áll. Mögötte a XVI. Sz.-i erődfal és sarokbástya tekinthető meg. A bástyában kiállítás található.

Római katolikus templom: Barokk stílusban épült 1776-ban. Az 1957-ben festett freskói a város és a Hortobágy látképét, a gyógyvíz megtalálását ábrázolják.

Bocskai István Múzeum: Történelemtanáruk vezetésével középiskolás diákok alapították. Néprajzi, helytörténeti, numizmatikai és fürdőtörténeti anyaga van. Udvarán kisparaszti gazdasági felszerelések láthatók.

Fazekas István feketekerámia kiállítása: a nádudvari Fazekas-dinasztia egyik tagjának műhelyében vásárolni is lehet.

KÖZLEKEDÉS:

A város a budapest-debreceni vasúti főútvonal mentén fekszik, Budapesttől 203, Debrecentől 19 km-re. Mind a két irányban sűrű gyors- és személyvonat-közlekedés van. Itt halad át a 4 sz. főút, autóbuszjáratok vannak Debrecenbe, a környező községekbe és Miskolcra, nemzetközi járat van Királyhelmecről. - Helyi autóbuszközlekedés a vasútállomás és a fürdőtelep között.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Kemping

Strand

Gyógyfürdő

Termálfürdő

Képek