Vendéglátóhely.hu

Szigliget

Szigliget címere

A történelmi patinájú várrom alján kialakult község a Balaton-környék egyik gyakran látogatott kiránduló és üdülőhelye, Badacsony közvetlen közelében.

A történelmi patinájú várrom alján kialakult község a Balaton-környék egyik gyakran látogatott kiránduló és üdülőhelye, Badacsony közvetlen közelében. A Tapolcai-medence vulkanikus hegyei környezik s magának Szigligetnek hegyeit is vulkanikus erők hozták létre. Egyike a Balaton-vidék legfestőibb, legszebb pontjának. A környék egyike a Balaton elsőrangú kirándulóvidékeinek. Egész sereg jelzett turistaút indul ki a hajóállomásról, illetve a községből. A kikötőből piros jelzésen közelíthetjük meg a Majális-erdőt és tovább az Óvár-hegy kúpját. A Várhegy alól induló piros jelzésen kétórás gyaloglással érjük el a Tapolcai-medence közepén emelkedő Szentgyörgy-hegyet. A hajókikötőből induló zöld jelzést követve az Avasi-templomtorony és a Szigeti-malom érintésével a Badacsony hegyre jutunk.

LÁTNIVALÓK:

Az Eszterházy-kastély: A XVIII. század végén épült, a XIX század elején klasszicista stílusban átalakították. A park felőli, oromzatos középrészű oldalon egyemeletes, a hátsó rész földszintes, kis toronnyal. Ma írók alkotóháza, a 15 hektáros parkja természetvédelmi terület, számtalan ritka fafajtával.

A Római Katolikus Templom: A falu legmagasabban fekvő épülete, a várhoz vezető út mellett áll. A XVIII: század második felében épült román stílusban, 1712-ben teljesen átalakították.

A szigligeti vár: A templom mögött induló úton közelíthető meg, amely az alsóvárhoz, majd a helyreállított rondellához vezet. Innen meredek gyalogút vezet a felsővárba. A várat 1260-1262 között építette a pannonhalmi apát, s később több birtokosa is volt, amíg 1521-ben a Tót Lengyel család kezére került. A vár legrégebbi része az öregtorony, amely délen, a legmagasabb ponton áll. Az alsóvárat Török Bálint építette 1531-1540 között. A szigligeti vár végvárként védte a Balaton vonalát a török háborúk alatt. A XVII. Század végén villámcsapástól leégett, 1702-ben Magyarország több várával együtt lerombolták, köveiből épültek fel a vár alatti szép nemesi kúriák. A remek körpanoráma kedvéért érdemes felkapaszkodni a meredek úton.

A rókarántói kápolna: Klasszicista, 1830 körül épült. Homlokzati tornya, félköríves szentélye van. A kápolnától induló dűlőút mellett látható még néhány szép népi építészeti emlék.

Az Óvár: A Királyné szoknyája nevű, szőlővel borított domb tetején található, a csúcson levő épületmaradvány valószínűleg a várhoz tartozó elővár romjai. Innen figyelték meg a tó felől közlekedőket.

Az avasi templom: A középkori Szigliget templomának egykori maradványa. Itt az egykori révnél települt eredetileg a falu, s csak a XIII. század végén kezdett a vár védelmébe húzódni. A XI-XII. században római épületet használtak egyházi célokra, ezt a XIII. században lebontották s helyére épült fel a román kori templom.

KÖZLEKEDÉS:

Badacsonytördemic Szigliget vasútállomás a budapest-székesfehérvár-tapolcai vasúti fővonal mentén fekszik. Autóbusz-közlekedés Tapolca, Veszprém, Badacsony, Keszthely, Hévíz felé.

Étterem

Panzió

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Üdülőház

Képek