Vendéglátóhely.hu

Zebegény

Zebegény címere

A Duna-kanyar északi bejáratánál, a folyó bal partján elterülő, festői fekvésű község.

A Duna-kanyar északi bejáratánál, a folyó bal partján elterülő, festői fekvésű község. 1295-ben említi először oklevél Zebeguen néven. A falu első lakói szlávok voltak. Az 1700-as években németekkel telepítették be. Szép fekvése miatt a kedvelt nyaralóhely.

LÁTNIVALÓK:

Szlovák parasztházak: A mai község első lakói szlovákok voltak, akiket a későbbiekben a környező falvakból betelepülő németek váltottak fel. A szlovákok építkezésének sajátosságait őrzik a fagerendás, tornácos, kékre és zöldre festett hangulatos házak.

Katolikus templom: Szecessziós stílusú, 1908-1910-ben épült Kós Károly és Jánszky Béla tervei szerint. Háromhajós épület, aszimmetrikusan elhelyezett homlokzati toronnyal. Nagy sima felületek uralják a homlokzatot, középkorias román és gótikus ihletésű ablakokkal és kapuzattal. A templombelsőt meghatározza a trapéz keresztmetszetű, szarufák által tartott, két oldalról megvilágított hajó. A falfelületeket szinte elborítják a szecessziós jellegű növényi ornamentikát hordozó díszítmények és Körösfői Kriesch Aladár freskóciklusa a Szent Kereszt diadaláról. Jeles korabeli iparművészeti munka a szószék, az oltár, a keresztelőkút és az üvegfestmények is.

Hajózástörténeti gyűjtemény: Egykori tengerésztiszt magángyűjteménye, hajómodellek, berendezési tárgyak, néprajzi anyag az összes kontinensről.

Szőnyi István emlékmúzeum: Bernáth Aurél, majd Szőnyi István lett a legnevesebb lakó. A földszintes, favázas, tornácos, hátul téglából emelt műteremházzal kiegészített otthonában életművét és életútját bemutató kiállítás tekinthető meg.

Kálvária-kápolna: Barokk oromzatos, homlokzati tornyos, klasszicista épület. Közelében országzászló építészeti együttese található. Szép kilátás nyílik a környékre.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 12. sz. útról.

Étterem

Szálloda

Vendégház

Apartman

Ifjúsági Turistaszállás

Képek