Vendéglátóhely.hu

Balatonfüred

Balatonfüred címere

A város a Balaton-part legrégebbi, patinás nemzetközi gyógy- és üdülővárosa.

A város a Balaton-part legrégebbi, patinás nemzetközi gyógy- és üdülővárosa. Három részből áll: a régi községből, a fürdőtelepből és az egykori Arács faluból, amelyek mára már összeépültek. A Balaton-felvidéknek a tó közelében sorakozó előhegyei, a Tamás-hegy, a Sándor-, Péter-, és a Száka-hegy lábainál alakult ki. Szerencsés földrajzi, éghajlati adottságú pontja ez a Balatonnak. Észak felöl meglehetősen zárt hegysor védi a hideg szelektől és a szép fekvésű völgyeivel, kirándulóhelyeivel egyben változatos tájképi környezetet is teremt a fürdőhelynek. Délre néhány km-nyire a festői Tihanyi-félsziget nyúlik be mélyen a tó vizébe, és az így keletkezett széles öbölkaréj bizonyos intim zártságot teremt a messzire nyúló víztükör felé néző füredi partvidéknek.

LÁTNIVALÓK:

Kossuth Lajos-forrás ivócsarnoka: a fürdőhely centrumát alkotó Gyógy tér középpontja. 1800-ban épült, 1853-ban Fruman Antal tervei alapján átalakították. Az oszlopokra erősített táblákon magyar költőknek a savanyúvizet dicsérő verseit olvashatjuk. A Kossuth Lajos-forráson kívül még négy forrás fakad a Gyógy téren, ezeket a szénsavas vizeket főként a szívbetegek és keringési zavarokban szenvedők gyógyítására használják. Horváth-ház a Balaton-vidék egyik legjelentősebb copf stílusú épülete. Szentgyörgyi Horváth Zsigmond építtette az 1790-es években. A múlt században itt volt Füred életének központja, 1825-ben itt rendezték meg az első Anna-bált – ez azóta is minden évben esemény. Kerek templom (Blaha Lujza u.) 1841-1846 között épült klasszicista stílusban, Fruman Antal tervei alapján. Főhomlokzatán nyitott előcsarnok van, amelynek háromszögű oromzatát négy ion oszlop tartja. Belső terét rozettákkal díszített kazettás kupola fedi. A jobb oldali mellékoltár képe – Krisztus a krisztus a kereszten – Vaszary János alkotása 1891-ből.

KÖZLEKEDÉS:

Balatonfürednek két vasútállomása van. Balatonarács és Balatonfüred. Távolsági autóbuszjáratok indulnak a vasútállomás előtti autóbuszállomásról a szomszédos üdülőhelyekre, valamint Nagyvázsonyba, Veszprémbe Győr és Hévíz felé. A városban és az üdülőtelepeken helyi autóbuszközlekedés. Taxiállomás a vasútállomáson, benzinkutak a 71-es főút mellett a Marina Szállóval szemben. A hajóállomás igen forgalmas, nyáron Tihanyba, Siófokra, Balatonföldvárra stb. naponta több hajó indul.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Strand

Cukrászda

Motel

Aquapark

Hajózás - hajókikötő

Képek