Vendéglátóhely.hu

Boldogkőváralja

Boldogkőváralja címere

Szerencstől északra fekvő település a Zempléni-hegységben.

Szerencstől északra fekvő település a Zempléni-hegységben, nyaraló jellegű község a Hernád-völgyében. Határában az Egykori Boldogkő-várának romjai állnak.

LÁTNIVALÓK:

Boldogkő-vára: A Magoska-hegy előterében, keskeny, hosszú, meredek hegy tetején álló várat először egy 1285 körüli oklevél említi, az Amadék birtokában. Hatalmuk megtörése után királyaink a Drugetheknek, Czudaroknak, a Zápolya családnak adományozták. Szerepe a Felvidékre portyázni induló török seregek megállapításában volt. 1702-ben a Habsburgok lakhatatlanná tették. Legrégibb része a tatárjárás után épült négyszögletes öregtorony, északnyugati sarkának csonkja ma is áll. A XIV. században palotát és háromszögletű tornyot építettek hozzá. Hasonló korú lehet a 26 m mély sziklába vágott ciszterna vagy kút, és a palánkfal is, ez utóbbiak cölöplyukai láthatók. A XV. századi építkezés eredménye az első udvar mai védőfala, a félkörös kaputorony a hozzákapcsolódó cölöplyuk rendszerrel. A XVI. században épült a felsővárban 5,6 m mélyre vágott tömlöc, s az öregtorony keleti oldalán előkerült kis bástya. Az 1963-1964-ben történt régészeti feltárás utáni helyreállítás során a várban turistaszállót alakítottak ki. A fölé emelkedő Magoskán fa kilátótorony van, kiépített sétálóúttal, pihenőhellyel.

Római katolikus templom: Barokk, Péchy Gábor építtette 1786-ban. Kétemeletes tornyán órapárkány, alatta hegedűablak van. A kapu fölött Péchy-címer látható, a kétboltszakaszos hajó orgonakarzattal épült. Az oszlopos főoltárt Mária-kép díszíti, a bejárattól jobbra az első mellékoltárt Szent Anna tiszteletére emelték. A rokokó szószék festett, püspökmellkép ékesíti.

Volt Péchy-Zichy-kastély: Barokk stílusú, épült 1786-ban. Egyemeletes, 5+3+5 ablakos, oromzatos középrizalittal, mögötte két manzárdtetős, zsindelyfedésű saroktorony.

Szent Donát-kápolna A jégverésellen védő szent tiszteletére állították a kis kápolnát a vár alatt. A XIX. század elején épült, barokk stílusban, melyet a kovácsoltvas kapu és kerítés tanúsít.

Vártörténeti ólomkatona- és ásványkiállítás A vár palotaszárnyában kapott otthont a vártörténeti kiállítás, de hely jutott egy gazdag ásványgyűjteménynek is.

Tájház és tájtörténeti kiállítás Régi parasztház ad otthont a védett természeti értékek, valamint a település történetének bemutatására.     

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 3. sz. főútról.

Étterem

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Borozó

Kemping

Képek