Vendéglátóhely.hu

Kisbér

Kisbér címere

Kisbér kedvező földrajzi fekvése miatt gazdag történelmi múlttal rendelkezik.

Kisbér kedvező földrajzi fekvése miatt gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Az első telepesek 1000-1200 között jelentek meg. Az első írásos feljegyzések 1277-ből valók, melyek Beyr néven említik a települést. A települést a 16. Században a törökök többször elpusztították. A 18. Században Kisbér a Batthyány család birtokába került. A család kiemelkedő személyisége gróf Batthyány Kázmér, az 1849-es Magyar Kormány külügyminisztere volt. Emigrációja alatt kisbéri birtokát elkobozták. 1853-ban Ferenc József császár itt alapította meg a kisbéri királyi ménest, itt született Kincsem a csodakanca. Kisbér a Bakony Vértes Kisalföld közötti térség kereskedelmi centruma.

LÁTNIVALÓK:

Római katolikus templom: bármelyik irányból érkezünk a városba, elsőként a Csonka tornyú, műemlék jellegű római katolikus templom tűnik fel a szomszédos plébániával. 1783-ban az angolkert kialakításával egyidőben építették. Gyönyörű későbarokk főoltárát és copfstílusú gazdagon díszített szószékét 1788-ban készítették. A templomot 1825-ben gróf Batthyány Antal József klasszicista stílusban átépíttette és toronnyal bővíttette. A templomot 1938-ban Döbrentei Gábor tervei alapján freskókkal díszítették. A kisbéri templom hangulatban, stílusban szervesen illeszkedett a kastélyparkhoz és a Batthyány kastélyhoz.

Lovarda: 1856-ban építették Közép-Európa legnagyobb fesztávú fedett lovardáját a ménes számára. A lovarda előtt Fadrusz János által készített lovasszobor mely Weickheim Béláról készült, illetve Kozma Ferenc híres lótenyésztő mellszobra található. A lovardától alig száz méterre 1889-ben felállított emlékoszlopon a leghíresebb lovak neve szerepel.

Batthyány-kastély: 1760 körül kezdődött meg a mai műemlék kastély építése. A késő barokk stílusban épített egyemeletes kastély a magyarországi barokk kastélyokhoz hasonlóan "U" alaprajzzal készült. A kastélyhoz barokk kert és vadaspark tartozott. A barokk kert szabályos elrendezésű, hármas osztású volt.
A 18. század végén gróf Batthyány Antal József a kastély köré mintegy száz holdas területen a természet szépségét dicsőítő tájképi kert típust un. "angolkertet" építtetett. A park kialakításánál a látvány fokozása érdekében felhasználták a korábban épített tavat és a területet átszelő patakot.
A kastélyt 1840-ben gróf Batthyány Kázmér klasszicista stílusban átépíttette és az északi szárnyat "L" alakban bővíttette. Ekkor nemcsak a kastélyt újították fel, hanem a kastély előtt ezért, "U" alakú épületeket is épített cselédlakásoknak és istállóknak. Itt helyezték el az angol telivér ménest.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető autóbusszal, vasúttal valamint a 13. sz. és a 81. sz. főútról.

Étterem

Szálloda

Képek