Vendéglátóhely.hu

Komárom

Komárom címere

Komárom a Duna mellett fekvő város, közúti és vasúti híd köti össze a folyó túlsó partján fekvő, ma Szlovákiához tartozó Komárnóval.

Komárom a Duna mellett fekvő város, közúti és vasúti híd köti össze a folyó túlsó partján fekvő, ma Szlovákiához tartozó Komárnóval. A magyarországi városrész eredetileg Komárom elővárosa volt. Ma már kelet felől teljesen összeépült vele Szőny, amely közigazgatásilag is Komáromhoz tartozik. Több erőd is található Komáromban, mint például a Monostori és a Csillag-erőd. A városban meleg vizű fürdő is található. A város az idegenforgalom szempontjából igen jelentős. A város neves szülötte Jókai Mór és Lehár Ferenc.

LÁTNIVALÓK:

A Klapka György múzeum: Az 1848-1849-es szabadságharcban híressé vált komáromi vár egyik erődjében, az Igmándi-erdőben van. A múzeumban római kőtár és helytörténeti kiállítás látható.

Szőnyi római katolikus templom: 1774-1778 között épült barokk stílusban. Tornya a homlokzat előtt áll, a homlokzatot lapos fél pillérek, volutás széleit vázák díszítik. A templom belső tere egyhajós, füzérdíszes pillérek tagolják. A szentély boltozatán 1780-ból származó freskó látható, Istenszem angyalokkal és a négy evangélista. Szépen faragott a szószék, valamint a főoltár két szobra.

A római tábor: Polgárváros és temető II-IV. századi maradványait Paulovits István ásta ki 1929-ben, Szőny területén. A helyszínen ma semmi sem látható, a gazdag leletanyag a komáromi, tatai, budapesti múzeumokban látható.

Gyürky-kastély: Az egykori Gyürky-kastély még az I. világháború előtt épült eklektikus stílusban. 1945 után kórházzá alakították át, és az egykori komáromi diák, később jeles tudós Selye Jánosról nevezték el. A kastélyt különleges fákkal és bokrokkal beültetett őspark öleli körül, mely természetvédelmi terület.

Gyógyfürdő:A város egyik legfőbb vonzereje az 62°C fokos termálvíz. Az egész évben üzemelő szabadtéri termál medence mellett, nyaranta melegvizes strand is működik. A gyógyhatásúvá nyilvánított vízre mára kész gyógyászati komplexum települt. A fürdő közel 5 hektár területen 6 medencével várja a felfrissülni, gyógyulni vágyókat.

Csillagerőd: A város erődrendszerének legidősebb tagja, melynek elődje a Szent Péter palánk 1586-ban épült Pálffy Miklós várparancsnok utasítására. A csillag erőd tartotta ellenőrzés alatt a Vág-Duna torkolatát. Az erődöt 1871-1877 között felújították a kor hadiépítészetének szellemében. A másik két erődtől abban különbözik, hogy nem lőréses folyosó, hanem széles vizes árok védte.

Igmándi Erőd:Az erődrendszer legfiatalabb tagja, 1871-77 között épült. Érdekessége, az ellenséges tűz szilánkhatása elleni védelmet szolgáló harántsáncok, melyek ma eredeti állapotukban tanulmányozhatók. 1965 óta kazamatáiban látható Klapka György múzeum.

Monostori Erőd:Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, melyet a Duna Gibraltárjának is neveztek. 1850-1871 között épült a Bécset, a Dunántúlt és Dunát védő komáromi erődrendszer egyik utolsó tagjaként, 25-28 hektáros területen.

KÖZLEKEDÉS:

Tata és Győr között fekvő város, áthalad rajta a 1. sz. főút, valamint innen ágazik ki a 13. sz. főút Kisbér felé.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Kemping

Strand

Pub

Gyógyfürdő

Üdülőház

Turistaház

Motel

Tábor

Képek