Vendéglátóhely.hu

Zamárdi

Zamárdi címere

Családias jellegű Balaton-parti üdülőhely Siófok és Balatonföldvár között.

Családias jellegű Balaton-parti üdülőhely Siófok és Balatonföldvár között. Lassú fokozatossággal mélyülő, kitünő altalajú medre miatt a tó itt gyermeküdültetésre kiválóan alkalmas, Zamárdi éppen ezért egyike a Balaton-környék ifjúsági üdülőközpontjainak. Az elmúlt években jelentős beruházások folytak az üdülőhelyek területén. A siófoki Aranypart után itt van a Balaton leghosszabb parti sétánya. Zamárdinál végződik az M 7-es autópálya. Közigazgatásilag Zamárdihoz tartozik a szomszédos Szántód üdülőtelep és a szántódi rév is. Az anyaközségben néhány szép példáját láthatjuk a régi népi építkezésnek. Balatonendréd felé 1800 méter után balra fordulva (800 m a földúton) érjük el a Bazsó-tanyát, ahol lovasiskola működik és kocsikázni is lehet. Kellemes kirándulást tehetünk Balatonendréd felé. A piros turistajelzés érinti a Kő-hegyet, de előbb a Szamárkő nevű hatalmas sziklát, amelyhez sok monda fűződik, ahonnan igen szép kilátás nyílik a Balatonra és az északi parti hegyvonulatok irányában.

LÁTNIVALÓK:

Római katolikus plébániatemplom: 1771-1774-ben épült. Falai között rokokó berendezés, vörös márvány sírkő látható. Tájház: Az oszlopos tornácú, régi parasztházban ma néprajzi kiállítás található. Szamárkő: Rejtélyes eredetű, hatalmas kőtömb. A régi időben talán jelzőkő lehetett, amelyen tüzet gyújtottak.

Tájház: 1847-ben vályogból épült, nádtetős, tornácos népi lakóház, korhű berendezéssel. Sajátossága, hogy minden helyiség a tornácra nyílik, konyhája szabadkéményes.

Zamárdi Néprajzi Gyűjtemény: A zamárdi emberek életének tárgyi emlékeit bemutató kiállítás. Kizárólag a tájháznál való előzetes bejelentkezéssel, a tájházzal azonos nyitvatartással látogatható.

Mini Hadtörténeti Múzeum: Kiállítás az I. és II. világháború relikviáiból.

KÖZLEKEDÉS:

Vasúti megállói a budapest-nagykanizsai vasúti fővonal mentén fekszenek. Áthalad a községen illetve üdülőtelepen a 7. Sz. főút. Ennek keleti végébe kapcsolódik az M 7-es autóút és a 70. Sz. főút. Autóbuszközlekedés a déli parti üdülőhelyek és a környező községek felé, közvetlen autóbuszjáratok többek között Kaposvárra, nemzetközi járat Pozsonyból, nyáron Bécsből is. Hajóállomás Siófokon és Balatonföldváron. Zamárdihoz tartozik a szántód-tihanyi révátkelőhely is. Benzinkút a Balatonendrédre vezető út mellett.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Apartman

Pincészet

Pizzéria

Kemping

Strand

Üdülőház

Tábor

Képek