Vendéglátóhely.hu

Eger

Eger címere

Eger város heves megye székhelye, minősített gyógyüdülőhely, szép fekvésű történelmi város.

Eger város heves megye székhelye, minősített gyógyüdülőhely, szép fekvésű történelmi város. A Mátra és a Bükk hegység között, az Eger-patak partján fekszik, turisztikailag kitűnően feltárt, jelzett utakkal behálózott hegyvidéki környezetben. A műemlékekben, történelmi nevezetességekben gazdag, termális gyógyvizéről és borairól is messze földön híres Eger idegenforgalmi tekintetben egyike a legkiemelkedőbb jelentőségű magyar városoknak. Szálloda és fürdőnegyed. A történelmi nevezetességű egri vár külső falát nagyméretű bronz dombormű idézi Dobó harcainak emlékét.

LÁTNIVALÓK:

Gárdonyi Géza Emlékmúzeum: Gárdonyi Géza (1863-1922) 1897-től haláláig élt a földszintes, tornácos épületben. Könyvei, bútorai, személyes tárgyai láthatók a kiállításon, különösen érdekes a mennyezeti ablakos dolgozószoba.

Török fürdő: Eger Észak-Magyarország legfejlettebb fürdőkultúrájú helysége, ahol a fürdők használata a XIV. századra nyúlik vissza. Az előcsarnokban kis kiállítás van. Vize 1934 óta gyógyvíz, épp ezért a városnak, a fürdő körüli részét 1976-ban országos jelentőségű gyógyhellyé nyilvánították.

Szépasszony völgye: az egri borvidék leghíresebb pinceterülete. Számtalan kisebb-nagyobb régebbi és új keletű pince várja itt a látogatókat boraival, étkeivel. István kút (Fellner u-Bajcsy Zs. U. sarok) A városszépítő egyesület kezdeményezésére és munkájával 1986-ban felépült hangulatos ivókút.

Dobó tér: Eger volt piactere, a belváros központja. Díszburkolat fedi, szépen parkosítva, szép rálátás nyílik a térről a várra. Stróbl Alajos Dobó István szobra 1906-ban hagyományos felfogásban készült, Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári harcosok című műve, mozgalmas, sokoldalú kompozíció.

Minaret: egy kis tér közepén áll Európa legészakibb török kori építménye.

KÖZLEKEDÉS:

Vasúton a budapest-miskolc-sátoraljaújhelyi vasúti fővonalból Füzesabonynál kiinduló vonalon közelíthető meg. A 3. Sz főútból Kerecsendnél kiágazó 25 sz. főúton sűrű autó-, motor-, autóbuszforgalom kapcsolja össze Egert Budapesttel és Miskolccal. Autóbuszforgalom a környező községekkel, ezenkívül közvetlen autóbuszjáratok Budapestre, Gyöngyösre, Miskolcra, Ózdra, Mezőkövesdre, Szolnokra, Békéscsabára, Debrecenbe, Hajdúszoboszlóra, Kecskemétre, Dunaújvárosba, Jászberénybe, Kazincbarcikára, Salgótarjánba. A város központját a vasútállomással és a peremvárosrészekkel autóbuszjáratok kötik össze.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Söröző

Kemping

Strand

Cukrászda

Ifjúsági Turistaszállás

Gyorsétterem

Gyógyfürdő

Termálfürdő

Bár

Kollégium

Büfé

Tábor

Képek